De mogelijke gevaren van infraroodverwarmers

Infraroodverwarmers worden het meest gebruikt in sauna’s, waar keramische buizen of infraroodpanelen voornamelijk infrarode warmtestraling produceren om de huid te verwarmen. Aangezien er geen ultraviolette straling wordt geproduceerd, is dit veiliger dan andere opties zoals zonnebaden, maar infraroodstraling brengt nog steeds zijn eigen gevaren met zich mee, vooral in een sauna-omgeving waar de warmte intens is. Wie infraroodsauna’s gebruikt, moet zich bewust zijn van de mogelijke gevaren, en wie andere infraroodverwarmingssystemen heeft, moet rekening houden met enkele van de meer algemene gezondheidsproblemen die gepaard gaan met langdurige blootstelling.

Brandwonden

Een van de meest voorkomende problemen in verband met infraroodwarmte is verbranding. Verbranding wordt veroorzaakt wanneer de bovenste lagen van de huid te veel verhit worden door de infraroodstraling. Dit vernietigt de cel niet op dezelfde manier als ultraviolette straling dat doet, maar het veroorzaakt toch oppervlakkige brandwonden op de huid die kunnen verergeren bij langdurige blootstelling. Het is ongebruikelijk dat iemand lang genoeg in een infrarood sauna blijft om dit te laten gebeuren, tenzij hij bewusteloos is.

Bloeddruk

Omdat infraroodwarmte de huid beïnvloedt, veroorzaakt het een verhoogde bloedstroom naar de huidgebieden, wat op zijn beurt de bloeddruk in andere gebieden in het lichaam kan verlagen. Dit kan flauwte en hoofdpijn veroorzaken, maar kan gevaarlijker zijn voor mensen met een reeds bestaande bloedziekte of ouderen.

Oogbeschadiging

De ogen zijn bijzonder kwetsbaar voor infraroodwarmte, en langdurige blootstelling kan de ogen beschadigen en leiden tot verminderd gezichtsvermogen. Ver-infraroodstralen veroorzaken brandwonden aan het hoornvlies, en zelfs normale blootstelling kan bepaalde soorten irritatie veroorzaken.

Huidproblemen

Hoewel mensen niet lang genoeg in infraroodwarmtegolven verblijven om zich te verbranden, kan herhaald gebruik van het infraroodsysteem enkele minder uitgebreide huidproblemen veroorzaken. De constante verhitting van de huidcellen zorgt ervoor dat ze openbarsten en pigmenten afgeven, wat tot vlekkerigheid leidt. Deze aandoening werd vroeger in verband gebracht met de benen wanneer mensen grote hoeveelheden tijd doorbrachten voor een natuurlijke open haard.

Waterverlies

Wanneer de huid opwarmt, begint ze te zweten om de warmte af te voeren. Dit is effectief en een van de redenen waarom mensen sauna’s gebruiken, maar het zorgt er ook voor dat het lichaam water verliest. Dit brengt het gevaar van uitdroging met zich mee bij mensen die al een laag vochtgehalte hebben. Als je een infraroodsauna gebruikt, denk er dan altijd aan om het water dat je door het zweten verliest te vervangen.

Oververhitting

Oververhitting is een brede term die wordt gebruikt om problemen te beschrijven die gepaard gaan met blootstelling aan te veel warmte in één keer. Sommige mensen kunnen last krijgen van hitte-uitputting, een aandoening die verband houdt met uitdroging, terwijl anderen zelfs een hitteberoerte kunnen krijgen, een zeer ernstige aandoening die dodelijk kan zijn.

Lees ook: Leuke dingen om te weten over diamant