Alles wat je moet weten over pleisters

Wat zijn pleisters? Waarom gebruiken we ze?

Pleisters zijn dunne textielstroken die zich aan de huid hechten. Het doel van het verband is om een kleine tot middelgrote wond of korst te beschermen. Dit omvat het vrijhouden van de plaats van wrijving, bacteriën, schade of vuil, zodat het genezingsproces ongestoord kan verlopen. Sommige verbanden hebben antiseptische eigenschappen om het genezingsproces te versnellen en infecties te verminderen.

LEES OOK: De voor- en nadelen van fluwelen meubelstoffen

Hoe zijn ze ontworpen?

Deze pleisters worden voornamelijk vervaardigd van geweven polyurethaan, polyethyleen of latex. Aan één zijde van het verband is een kleefstof aangebracht om stevig aan de huid te kleven en de wonden goed bij elkaar te houden. Een klein, niet-kleverig kompres bevindt zich op de klevende kant van de strip. Het kompres is meestal samengesteld uit katoen of een water absorberende gel om vocht uit de wond op te vangen. In sommige gevallen is het katoen voorzien van een laagje poreus polymeer om te voorkomen dat het aan de wond blijft plakken. Het kompres bedekt de eigenlijke plaats van het letsel en is waar de antiseptica zich bevinden. Sommige verbanden zijn occlusieve verbanden, wat betekent dat ze lucht- en waterdicht zijn. Anderen verbergen de wond niet volledig en laten de zijkanten open om de wond te laten “ademen”. Enkele voordelen van de huidige verbandmotieven zijn dat ze handig en goedkoop zijn, dat ze de wonden vrij goed beschermen en dat ze de wondgenezing van de wond in het algemeen versnellen. Er zijn een paar nadelen aan de huidige verbandmethoden, zoals de noodzaak om regelmatig te wisselen omdat de wonden niet lang genoeg aan elkaar blijven kleven en te veel verzadigd raken met bloed en omdat de wond niet belucht kan worden. Alhoewel je tegenwoordig ook heel veel verschillende soorten designs van pleisters hebt, waaronder de zwaluwstaartje: die zorgen er meestal voor dat het op de juiste plekken wordt beplakt en je pleister niet zomaar losschiet. Handig toch! 😉

Fabrikanten?

De grootste speler op de markt voor pleisters is Johnson & Johnson met hun merk Band-aid®. Het merk Band-aid® is zo populair geworden dat pleisterverbanden algemeen “band aids” worden genoemd in het Engels, ongeacht het merk dat daadwerkelijk wordt gebruikt.