7 belangrijke voordelen van automatische smering

Productiviteit en een verlengde uptime zijn essentieel in de huidige economie. Automatische smeersystemen zijn ontworpen om de uptime van machines en voertuigen te verhogen. Daarnaast biedt automatische smering meer voordelen op het gebied van kostenbesparing, duurzaamheid, productiviteit en veiligheid.

>> Ancotech Smeertechniek beschikt over een breed aanbod aan smeernippels. Ga naar hun website voor meer informatie over hun producten en automatische smeersystemen diensten. <<<

Het verhogen van de uptime is het onderwerp van gesprek in de hedendaagse industrie. Automatische smering (autolube) is speciaal ontworpen om de uptime van de machine te verhogen. Overweeg de volgende belangrijke voordelen van het omschakelen naar een autolube-systeem voor uw productiefaciliteit, industriële machines of vloot.

Verlengde levensduur van de apparatuur

Door uw apparatuur te voorzien van de juiste hoeveelheid smeermiddel op het juiste moment en op de juiste plaats, resulteert automatische smering in minder slijtage en een langere levensduur van de apparatuur. De automatische smering vormt een dunne laag tussen de bewegende machineonderdelen om te voorkomen dat deze onderdelen tegen elkaar schuren. Door het vermijden van direct metaal-op-metaal contact worden de onderdelen beschermd tegen slijtage en gaan ze langer mee.

Verminderd verbruik van smeermiddel

Automatische smeersystemen zorgen voor kleine hoeveelheden smeermiddel met frequentere tussenpozen, waardoor het verbruik van smeermiddel afneemt. Dit bespaart niet alleen op de kosten van olie of vet, maar beschermt ook het milieu.

Lagere onderhoudskosten

Omdat automatische smering de levensduur van de apparatuur verlengt door de slijtage te verminderen, bespaart u op reserveonderdelen. Bovendien heeft uw machine geen handmatige puntsmering door technici nodig, zodat u uw onderhoudskosten aanzienlijk kunt verlagen. Het smeren met een vetspuit is vervelend voor technici in vergelijking met de 15 minuten inspectie- en navultijd van een autolube-systeem.

Minder machinestilstand

Het vermijden van stilstand van uw installaties is de sleutel tot het verhogen van uw totale productiviteit. In tegenstelling tot manuele smering hoeven automatische smeersystemen niet te worden stilgelegd om meer olie toe te voegen. Lock-out en tag-out procedures kunnen worden vermeden en de machines kunnen blijven draaien terwijl het smeersysteem zorgt voor het toevoegen van de juiste hoeveelheid smeermiddel voor een optimale smering. Op die manier wordt door automatische smering uw arbeids- en stilstandtijd drastisch verminderd.

Veiliger en gezondere werkomstandigheden

In handmatig gesmeerde omgevingen gebruikt een machinetechnicus een vetpistool om alle benodigde machineonderdelen te smeren. Sommige van de vitale machineonderdelen zijn zeer moeilijk toegankelijk en moeten op de machine worden geklommen, soms als deze nog loopt. Dit brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee die kunnen worden vermeden door de installatie van een automatisch smeersysteem. Autolube vermijdt ook menselijk contact met smeermiddelen en vermijdt gemorste olie op de vloer waardoor het gevaar van uitglijden wordt voorkomen.

Milieuverbeteringen

Automatische systemen meten de exacte hoeveelheid smeermiddel die nodig is. Afval, productvervuiling en huishoudelijke problemen worden aanzienlijk verminderd. Verbeterde smering van lagers, tandwielen en kettingen vertaalt zich in een lagere wrijving en een lager energieverbruik.

Geschikt voor elke toepassing

Automatische smeersystemen zijn er in vele soorten, zoals één-lijns parallelle, serie progressieve, tweelijns en meerlijns smeersystemen, elk met zijn specifieke voordelen en toepassingsgebieden. Door deze brede waaier kan elke toepassing gesmeerd worden met een automatisch smeersysteem.

Lees ook: De innovatie-inkomensaftrek 101