5 stappen die je moet volgen om zelf je vloer te egaliseren

Een zelfnivellerende gietvloermassa bevat latex omdat deze in een zeer dunne laag wordt gelegd, waardoor betonnen vloeren de flexibiliteit krijgen die ze nodig hebben om te kunnen bewegen zonder te barsten. Als de gietvloeren eenmaal zijn gemengd en gestort, worden ze afgevlakt over de ongelijkmatige vloer en wordt de zwaartekracht tot op het niveau van de vloer gebracht.

Mocht je je vloer door een professional willen laten reinigen: vind hier egaliseer bedrijven door heel Nederland. Als je zelf je handen ervoor uit wilt steken… Lees dan verder om voor de juiste stappen!

De vloer reinigen

Begin met het voorbereiden van je vloer door eerst alle meubels, plinten en apparaten uit de kamer te verwijderen. Haal alles uit de kamer zodat de ruimte volledig vrij is en goed kan worden afgewerkt. Zorg er vervolgens voor dat het oppervlak stofvrij is door het goed op te vegen en het vervolgens opnieuw te behandelen met een stofzuiger. Zodra de vloer volledig stofvrij is, kan het oppervlak worden gegrond.

Scheuren in de vloer opvullen

Vul grote scheuren in je betonvloer op met een vul- en afdichtingsmiddel. Je kunt dit eenvoudig doen door het mondstuk van de betonnen vulfles in de scheuren te steken en de vulstof uit te knijpen tot de scheur goed is afgedicht. Je kunt ook een truweel gebruiken om de vulstof in de scheur te persen. Voordat je met de verdere werkzaamheden begint, is het belangrijk om de vul- en afdichtingsmachine te laten drogen voordat je verder gaat met de voorbereidende werkzaamheden.

Handige tip: Het is belangrijk dat je eventuele scheuren volledig opvult voordat je de vloer voorbewerkt en egalisatiemiddel over de vloer giet, anders gebruikt je veel meer egalisatiemiddel dan nodig is, omdat het in de scheuren vloeit en deze opvult.

Breng de primer aan

Als de vloer eenmaal is voorbereid, is het tijd om de primer aan te brengen met een zachte borstel en deze te verspreiden over het hele oppervlak van de vloer. Om de vloer goed te spreiden, dien je een neerwaartse druk uit te oefenen om de vloer in de poriën van het beton te bewerken. Als de vloerprimer eenmaal grondig is aangebracht, is het belangrijk dat deze ongeveer 3-24 uur droog is tot hij een kleverige afwerking heeft.

Meng de verbinding

Meng met behulp van een emmer het mengsel met een mengpad tot de consistentie goed is. In dit stadium is het het beste om alleen genoeg te mengen om het vereiste aantal dekvloerlijnen te maken. Meng niet meer dan één zak per keer, want je hebt maar ongeveer 15-30 minuten waarin het mengsel gietbaar en smeerbaar is. We raden altijd aan om met een partner te werken aan deze klus, omdat het betekent dat de ene persoon de volgende partij egalisatiemiddel kan mengen, terwijl een andere het giet en verspreidt.

Laat de betonegaliseermachine drogen

Als alle betonvloeren op de vloer zijn gestrooid, is het tijd om ze te laten drogen volgens de instructies van de fabrikant. De meeste betonnen vloeregalisatiemiddelen drogen snel, zodat ze al na 4 uur beloopbaar zijn en na 24 uur volledig zijn opgedroogd. Na deze fase kun je andere soorten vloerbedekking boven op de betonvloer leggen.

Top tip: Vergeet niet dat de droogtijd van je vloer egalisatiemiddel afhankelijk kan zijn van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Controleer dus het type egalisatiemiddel dat je gebruikt en lees de instructies van de fabrikant.

Lees ook: 7 diamond painting tips en trucs die je nog niet eerder hebt gezien